Există patru moduri în care cafeaua poate fi prăjită iar gustul cafelei depinde de modalitatea de prăjire aleasă.
În continuare vom descrie, pe scurt, cele patru tipuri de prăjire a boabelor de cafea.
PRĂJIRE LIGHT
Boabele de cafea prăjite light sunt de culoare maro deschis, cu un corp ușor și fără ulei pe suprafața lor. Prezintă un gust de cereale prăjite și o aciditate proeminentă. Temperatura potrivită pentru o prăjire light este de 180 de grade Celsius, atunci când începe primul crack, iar timpul în care este scoasă din prăjitor este atunci când temperatura boabelor de cafea ajunge la 195-200 de grade Celsius.
PRĂJIRE MEDIUM-DARK
Prăjirea medium spre dark este una bogată pentru boabele de cafea. Culoare boabelor de cafea fiind una destul de închisă, având pe suprafața lor un strat subțire de ulei. O prăjire medium spre dark prezintă un corp greu in comparație cu prajirea light și medium.
Boabele de cafea sunt prăjite la începutul sau la mijlocul celui de-al doilea crack, la o temperatură de 215 – 220 de grade Celsius. Astfel, se simt gusturile si aromele acestui proces de prăjire.
PRĂJIRE MEDIUM
Prăjite medium, boabele de cafea au culoarea maro, puțin mai închis față de prăjirea light, dar prezintă un corp puțin mai greu. La fel ca la prăjirea light, boabele de cafea nu prezintă ulei pe suprafața lor. Cu toate acestea, boabele de cafea prăjite medium sunt lipsite de gustul cerealelor prăjite, însă prezintă o aromă și o aciditate echilibrată. Pentru ca boabele de cafea să fie prăjite medium, temperatura boabelor de cafea trebuie să fie între 200 și 210 grade Celsius, între sfârșitul primului crack și începutul celui de-al doilea crack.
PRĂJIRE DARK
Boabele de cafea prăjite dark, au o culoare maro spre negru. Sunt lucioase datorită stratului dens de ulei de pe suprafața acestora, care este evident intr-o ceașcă de cafea prăjită dark. Pentru a atinge nivelul de prăjire dark, temperatura internă a boabelor de cafea trebuie să fie cuprinsă între 230 – 240 de grade Celsius, la sfârșitului celui de-al doilea crack. Cafeaua prăjită dark are un nivel scăzut de cofeină, este acidă și puțin amară.
PROSPEȚIMEA CAFELEI.
Boabele de cafea, după procesul de prăjire, trec prin procese chimice naturale, mai exact procese de degazificare sau de eliminare a dioxidului de carbon. Timpul de degazificare este de 3 zile.
După procesul de prăjire, perioada de timp în care cafeaua își menține prospețimea și își păstrează calitățile este în jur de 2-3 săptămâni, depinde foarte mult de modul de păstrare a acesteia.
Aerul, umezeala, lumina și căldura sunt inamicii naturali ai cafelei proaspăt prăjită. De ce? Aceste efecte naturale duc la oxidarea cafelei. Oxidarea afectează calitățile acesteia, ceea ce duce la degradarea și pierderea aromei cafelei proaspăt prăjită.