Cafeaua Illy

Totul despre cafeaua Illy – povestea din spatele succesului

Cafeaua Illy este una dintre cele mai apreciate cafele din întreaga lume. O poţi găsi atât în magazinele specializate în cafea, cât şi în magazinele cu specific general. De asemenea, produsele Illy se comercializează şi în localuri, de la baruri şi cafenele, până la restaurant, hoteluri ori aeroporturi. Aceasta se pretează pentru mai multe tipuri de aparate de cafea şi espressoare, astfel încât vei găsi o varietate potrivită indiferent de modul de preparare pe care îl doreşti. Tradiţia Illy a început în Italia în anul 1933 şi de atunci a devenit un brand respectat pe piaţa cafelei, atât în Europa, cât şi în multe alte colţuri ale lumii. Dacă vrei să descoperi mai multe despre acest brand unic şi produsele sale, am pregătit pentru tine un mic ghid care să te ajute

Cafeaua Illy de la începuturi până în prezent

Istoria Illy

Cafeaua Illy are o adevărată tradiţie în acest domeniu, iar rădăcinile sale îşi au originea în Italia. Acest brand s-a specializat în comercializarea de cafea Arabica, dar şi de blenduri diverse, operează lanţuri de cafenele pe care le poţi găsi în muzee, aeroporturi, hoteluri şi oraşe din întreaga lume şi produce şi aparate de cafea ce funcţionează atât cu capsule, cât şi cu cafea măcinată. În plus, recent, Illy a creat o linie specială de băuturi energizante pe bază de cafea, care se pot consuma reci, direct de la frigider. Iată cum a ajuns acest brand la renumele pe care îl are astăzi.

Cum a fost fondat brandul Illy

Brandul Illy a fost creat de Francesco Illy, care s-a născut în Temesvar (Timişoara de astăzi), ce aparţinea de Imperiul Austro-Ungar în 1892. Acesta nu avea niciun fel de legături cu domeniul cafelei, având studii economice şi venind dintr-o familie de clasă medie. În timpul Primului Război Mondial, Francesco Illy s-a înrolat în armata austro-ungara şi a ajuns în oraşul Trieste din Italia, unde a şi rămas după terminarea războiului. În anul 1933 acesta a pus bazele unei afaceri cu cafea, care urma să devină în timp cunoscutul brand Illy. Controlul asupra companiei a rămas mereu în familie, iar după plecarea lui Francesco de la conducere, fiul său Ernesto Illy a fost cel care s-a ocupat de business. În ziua de astăzi, fiul lui Ernesto şi nepotul lui Francesco, Andrea Illy este preşedintele companiei, în timp ce fraţii şi surorile sale, Anna, Francesco şi Ricardo Illy, fac toţi parte din comitetul de conducere.

Inovaţiile Illy

Illy a venit cu mai multe inovaţii de-a lungul timpului, iar printre cele mai cunoscute se numără:

  • Espressorul În 1935, Francesco Illy a inventat primul espressor automat din lume. Tehnologia acestuia înlocuia aerul comprimat cu aburul, ceea ce l-a transformat în predecesorul espressorului automat modern, cel ce se foloseşte în numeroase cafenele, restaurante şi ce poate fi găsit într-o mulţime de gospodarii.
  • Ambalarea cafelei. Tot Francesco Illy a fost cel ce a creat un nou mod de ambalare al cafelei, în care ambalajul este presurizat cu nitrogen pentru a preveni oxidarea. Astfel, gustul cafelei se menţine intact mai mult timp, iar distribuţia acesteia în orice colţ al lumii se face fără niciun fel de problemă.
  • Capsulele E.S.E. Brandul Illy a creat primele capsule de cafea, denumite ESE (easy serving pods). Acestea conţin o porţie de cafea, ambalată în hârtie de filtru. Ele se pot folosi atât în aparatele de cafea cu capsule ESE de la Illy, cât şi în alte tipuri de aparate, de la branduri diferite.

Ce face Illy atât de special?

Ce face Illy atat de special

Illy are o tradiţie de aproape 100 de ani în selectarea, producţia şi distribuţia de cafea, iar produsele acestora sunt alese cu atenţie şi grijă pentru consumatorul final. Pe lângă inovaţiile în lumea cafelei, de la espressorul iletta şi până la ambalarea cafelei cu nitrogen, Illy se remarcă şi prin metodele de selecţie a cafelei şi prin alegerea atentă a cultivatorilor.

Metoda de selecţie a cafelei

Illy doreşte să asigure cea mai înaltă calitate a cafelei pe care o oferă consumatorilor, de aceea lucrează direct cu cei ce cultivă şi produc cafele în ţările sursa, precum Brazilia, India şi Colombia. În momentul achiziţiei boabelor de cafea, acestea trec printr-un proces de sortare, în care se verifică gustul, aroma şi starea acestora. Toate boabele de cafea trebuie să îndeplinească standardele Illy, iar cele ce nu o fac, nu ajung niciodată în produsele acestora.

Alegerea cultivatorilor de cafea

Illy a creat Universitatea Cafelei sau L’universita del Café, unde oferă programe de training şi învăţare continua pentru cultivatorii de cafea. Această ramură a brandului îşi doreşte să susţină inovaţia, cercetarea şi educarea continua în ceea ce priveşte toate procesele ce ţin de producţia cafelei. Un program de învăţare în Brazilia durează 9 luni şi include 360 de ore de cursuri. Mai apoi, Illy cumpără de la absolvenţii Universităţii Cafelei între 10% şi 30% din producţie la un preţ premium. De asemenea, pentru cei mai buni cultivatori, brandul oferă premiul Ernesto Illy de Qualidade do Café pară Espresso

Tipuri de cafele Illy

tipuri de cafele Illy

Brandul Illy oferă atât cafea Arabica single origin, cât şi blenduri, astfel încât să se poată adresa unor gusturi diverse. Toate tipurile de cafea Illy se pot prepara atât la espressoare automate sau manuale, la presă franceza sau la ibric, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Dacă preferi cafeaua single origin, atunci vei găsi o gamă largă de produse Arabica în portofoliul Illy, iar dacă vrei să încerci mereu gusturi noi şi blenduri unice, atunci Illy îţi pune la dispoziţie mai multe tipuri de blenduri, cu arome diverse.

Cafeaua Arabica Illy

Pe piaţa există două tipuri de cafea: Arabica şi Robusta. Arabica îşi are originea în boabele plantei Coffea Arabica din Etiopia, în timp ce Robusta se produce din boabele plantei Coffea Canephora din Africa. Cel mai popular tip de cafea este Arabica, acesta acoperind peste 60% din întreaga piaţă a cafelei. Atunci când vine vorba de Arabica, aceasta se împarte şi ea la rândul ei în mai multe soiuri, iar printre cele mai cunoscute se numără: Caturra, Kona, Typica, Pacamara şi Villalobos.

La capitolul gust, cafeaua Arabica se remarcă prin varietatea de gusturi oferită, în funcţie de soiul acesteia. Gustul poate varia de la fin şi dulce şi până la picant sau uşor acid. Înainte de prăjire, boabele Arabica au un miros de afine, în timp ce după prăjire, acestea au un parfum cu note fructate, dulci sau de zahăr.

Când vine vorba de mediul de cultivare, trebuie să ştii ca boabele de cafea Arabica sunt fragile, comparativ cu boabele Robusta şi au nevoie de un climat subtropical pentru a prospera. Boabele Arabica au nevoie de umiditate, de un sol bogat, dar şi de soare şi umbra deopotrivă, Din cauza fragilităţii lor, plantele Arabica sunt deseori în pericol de a fi atacate de dăunători, iar temperaturile reci şi mânuirea necorespunzătoare pot duce la deteriorarea lor. De asemenea, boabele Arabica au nevoie de o altitudine ridicată pentru a creşte corespunzător, altitudine ce trebuie să se situeze între 600 şi 2000 de metri.

Preţul cafelei Arabica este mai ridicat comparativ cu cel al cafelei Robusta. Acest lucru se datorează fragilităţii boabelor de cafea Arabica şi faptului că acestea sunt mai dificil de plantat şi crescut. Boabele de Robusta nu sunt atât de delicate precum cele de Arabica, lucru ce permite plantarea lor în mai multe zone şi în mai multe tipuri de soluri.

Cafeaua Arabica single origin Illy provine din Colombia, Brazilia, Etiopia, India sau Guatemala.

Blendurile Illy

Illy s-a remarcat prin campania de comunicare şi publicitate Unique Blend, ce pune accent pe unicitatea şi autenticitatea selecţiei de cafea. Combinaţiile şi alegerile Illy oferă un gust special indiferent de specialitatea aleasă. Iată care sunt câteva dintre cele mai populare blenduri Illy:

Illy Classico: se remarcă printr-o aroma uşor dulce şi note de caramel, iasonie şi portocala.

lly Intenso: Intenso este un blend 100% Arabica cu note de fructe uscate şi cacao.

Illy Forte: are o aromă bogată şi puternică, iar notele sale sunt de pâine prăjită şi ciocolată neagră.

Illy Lungo: Lungo este varianta blendului Classico destinată preparării de espresso lung. Notele de caramel şi gustul echilibrat Classico vor rămâne neschimbate.

Illy Decaffeinato: Decaffeinato este varianta decofeinizată a blendului Classico, destinat iubitorilor de cafea ce nu doresc să consume o cantitate mare de cafeină.

 

Aparatele de cafea Illy

aparate de cafea Illy

Illy oferă o gamă largă de aparate de cafea, atât pentru uz personal, în gospodărie, cât şi pentru uz profesional, în restaurante, hoteluri sau cafenele. Iată care sunt cele mai populare modele şi ce funcţii au acestea.

Aparatele Illy cu capsule

Aparatul pentru capsule ESE este dedicat capsulelor patentate de Illy. Acesta are un design ergonomic, nu ocupă foarte mult spaţiu şi se poate amplasa chiar şi în spaţii mici. Este dotat cu un rezervor generos de apă. Poate face cafele scurte sau lungi, în funcţie de preferinţe.

Espressorul aniversar X1 este un model ce se poate utiliza atât cu capsule ESE, cât şi cu cafea măcinată. Are un design unic şi este dedicat iubitorilor de cafea care îşi doresc să încerce cât mai multe gusturi şi arome.

Aparatele de cafea iperEspresso sunt dedicate capsulelor de cafea clasice. Poţi prepara cu ajutorul lor diverse tipuri de espresso cu ajutorul capsulelor, iar design-ul este unul special, modern şi funcţional.

Aparatele Illy cu cafea măcinată

Espressoarele X7.1 şi X1 se pot utiliza atât cu cafea măcinată, cât şi cu capsule. Cu ajutorul lor vei putea prepara espresso scurt, lung sau cappuccino, în funcţie de modul de preparare pe care îl preferi. De asemenea, faptul că poţi utiliza atât cafea măcinată, cât şi capsule, îţi permite să foloseşti mai multe sortimente şi varietăţi de cafea.

Capsulele de cafea Illy

Capsulele de cafea Illy se număra printre cele mai bune din întreaga lume. Fie că alegi capsule ESE sau capsule clasice, standardele Illy sunt la fel de ridicate precum în cazul cafelei boabe sau măcinate. Poţi savura blendurile Classico, Lungo, Forte, Intenso sau Decaffeinato şi în varianta capsule. De asemenea, cafeaua single-origin se găseşte şi ea sub formă de pods, aşa că vei avea o mulţime de sortimente din care să alegi.

Brandul Illy a schimbat într-un mod pozitiv felul în care cafeaua este produsă, ambalată, preparată şi savurată în întreaga lume, Cafeaua Illy se număra printre cele mai apreciate la nivel global, iar standardul calităţii atunci când vine vorba de fiecare sortiment este unul extrem de înalt. În acelaşi timp, brandul a ţinut pasul cu lumea modernă şi se aliniază celor mai exigente practici de sustenabilitate, astfel încât impactul asupra mediului înconjurător să fie cât mai mic. Prin înfiinţarea Universităţii Cafelei, Illy s-a implicat activ în lumea producătorilor de cafea şi a reuşit să aducă schimbări pozitive în ţări precum Brazilia, India sau Etiopia. Dacă vrei să alegi cea mai bună cafea Illy, trebuie să ştii că nu există un astfel de top deoarece acest lucru diferă în funcţie de preferinţe personale, mod de preparare şi modul de păstrare.

FAQ – Intrebări frecvente Cafeaua Illy:

Ce cafea Illy este potrivită pentru cafea la filtru?

Dacă îţi doreşti să prepari cafea Illy la filtru, alege orice sortiment doreşti din gama de cafea măcinată cu condiția ca aceasta sa fie mediu prăjită.

Ce cafea Illy este potrivită pentru espressor?

Pentru espressor poţi folosi cafeaua măcinată Illy Classico Blend, în orice variantă preferi: clasica, Forţe, Lungo, Intenso sau Decaffeinato.

Pot prepara cafea turcească cu cafeaua Illy?

Poţi prepara cafea turcească cu cafeaua Illy fără probleme. Optează pentru sortimentele gata măcinate sau alege cafeaua boabe Illy, pe care să o macini chiar tu acasă. În cazul cafelei turcesti, sortimentele mediu prajite sunt ideale.

Cum păstrezi cafeaua Illy proaspătă?

Pentru a păstra cafeaua Illy proaspătă foloseşte ambalajul original şi sigilează-l astfel încât cafeaua sa nu ia contact cu aerul. De asemenea, păstrează cafeaua într-un loc uscat şi răcoros, ferită de razele soarelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sa ne imprietenim
Aboneaza-te la newsletter


Ghidul tau autentic de shopping.

ANPC - Solutionarea alternativa a litigiilor

ANPC - Solutionarea online a litigiilor

© Dair Comexim 2000 SRL
Apreciem o cafea buna!