Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi, pe care o poţi prepara într-o mulţime de feluri şi ce are beneficii reale asupra sănătăţii, atunci când este consumată cu moderaţie şi de către persoanele ce nu au interdicţie la cofeină. Dacă îţi doreşti o băutură aromată, cea mai bună soluţie o reprezintă cafeaua boabe. Tu decizi când o macini şi cum o macini, fie că alegi cafea boabe Lavazza, Illy, Tchibo sau de la alte branduri. Nu neapărat brandul va da aroma cafelei, ci provenienţa sa, gradul de prăjire şi tipul de ambalare. O poţi prepara cu ajutorul unui espressor pentru cafea boabe sau aparat pentru cafea boabe, ce vine cu un compartiment şi un mecanism special pentru a o râşni. Există o mulţime de reţete de cafea, de la cele simple, de espresso şi până la cele cu lapte, precum cappuccino sau cele cu diverse siropuri, condimente şi arome, precum ciocolată, caramelul sau vanilia. Dacă îţi doreşti să alegi cafeaua boabe perfectă, cum să o prepari că la carte, dar şi ce reţete de cafea şi preparate ce merg cu această băutură să încerci, am pregătit pentru tine câteva idei utile:
Cuprins:
- Cafeaua boabe: scurt istoric
- Curiozităţi despre boabele de cafea
- Cum alegi cea mai bună cafea boabe
- Cum se prepară cafeaua boabe
- Cum prepari cele mai populare reţete de cafea
- Idei de reţete gustoase pentru a le servi alături de cafea
1. Cafeaua boabe: scurt istoric
Originile cafelei îşi au rădăcinile în secolul 15, în Kefa, Ethiopia, de unde au ajuns ulterior în peninsulă Arabă, loc în care a început cultivarea acestei plante. Legenda spune că efectele cafelei au fost prima oară observate în secolul IX de către crescătorii de capre. Aceştia au observat cum animalele ce mănâncă din roadele plantei de cafea devin mai vesele şi mai fericite. Mai apoi, călugării au început să transforme boabele de cafea în băuturi şi au descoperit că acestea îi ţin treji noaptea. În Europa, cafeaua a ajuns în secolele XVI şi XVII, iar sute de însemnări arată că băutura a fost atât interzisă, cât şi aprobată în zona Europei, în funcţie de diverse motive politice, religioase sau medicale. Până la sfârşitul secolului XVII, cafenelele sau locurile în care se servea cafea, au devenit populare în Marea Britanie, coloniile Britanice, dar şi în Europa continentală.
Resursele de cafea au provenit până la începutul anilor 1700 din Yemen, zona din sudul peninsulei Arabe. Ulterior, cafeaua a devenit din ce în ce mai populară, iar cultivarea ei s-a răspândit în arhipelagul Indonezian şi în America. Începând cu secolul 20, producţia de cafea s-a concentrat în Brazilia şi tot în această perioadă au apărut şi maşinăriile industriale ce râşnesc sau prăjesc boabele de cafea. De asemenea, s-au dezvoltat şi metode pentru decafeinizarea boabelor de cafea.
1.1 Curiozităţi despre boabele de cafea
Iată câteva curiozităţi despre cafea, de la cel mai scump sortiment din lume şi până la statele care produc cea mai multă cafea:
- Boabele de cafea sunt practic seminţe. Acestea sunt sâmburii fructelor asemănătoare cu cireşele pe care arborele de cafea le produce. Ele au primit denumirea de boabe datorită formei lor şi asemănării cu leguminoasele.
- Există două tipuri principale de cafea: Arabica şi Robustă. Producătorii cultiva cel mai des cafea Arabică, în timp ce Robustă este ceva mai puţin populară ca prima. Robustă se remarcă printr-un conţinut mai mare de cafeină şi printr-un gust ceva mai amar.
- Brazilia are cea mai mare producţie de cafea din lume. În ziua de astăzi, Brazilia produce o treime din cafeaua consumată la nivel global, conform Organizaţiei Internaţionale a Cafelei. Aceasta produce de două ori mai multă cafea decât ocupanul locului al doilea, Vietnam.
- Doar două state din SUA produc cafea. Hawaii oferă unul dintre cele mai bune climate pentru producţia cafelei, iar recent California a intrat şi ea în afacerile cu cafea, începând să cultive faimoasele boabe.
- Cea mai scumpă cafea din lume poate costa peste 600$ per jumătate de kilogram. Unul dintre cele mai scumpe sortimente de cafea din lume provine din excrementele civetei de Asia. Civeta este un animal asemănător cu pisica, care se hrăneşte cu fructele arborelui de cafea, dar nu are abilitatea de a digera boabele. Din seminţele lăsate în urma rezultă o cafea cu aciditate scăzută, denumită kopi luwak.
- Mai multe persoane au încercat să interzică cafeaua. În anii 1500, liderii de la Mecca au crezut că această băutură stimulează gândirea radicală şi au scos în afara legii cafeaua.
- Există supradoză de cafea. O doză letală de cofeină ar înseamnă să consumi aproximativ 30 de căni de cafea într-o perioadă scurtă de timp. Totuşi, chiar dacă este aproape imposibil să consumi atât de multă cafea într-un timp atât de scurt, consumul excesiv de cafea (ce depăşeşte 2-3 căni pe zi) nu este deloc sănătos şi poate duce la apariţia problemelor de sănătate.
- Consumatorii de cafea trăiesc mai mult. Cercetările din domeniu au arătat că există o legătură între consumul moderat de cafea şi o speranţă de viaţă crescută. De asemenea, s-au identificat legături între consumul de cafea şi riscuri scăzute de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 şi a bolii Parkinson.
- O cană de cafea neagră are o singură calorie. Desigur, dacă adaugi zahăr, îndulcitori, frişcă sau siropuri, numărul de calorii al unei singure cafele poate să crească extrem de rapid.
2. Cum alegi cea mai bună cafea boabe
Iată câteva trucuri pentru a alege cea mai bună cafea boabe, în funcţie de gusturile şi nevoile tale:
- Ce preferi? Arabica sau Robustă? Cel mai des întâlnite tipuri de cafea sunt Arabica şu Robustă. Arabica se cultivă în zone cu altitudine ridicată şi are un gust fin, uşor acid. Pe de altă parte, Robustă creşte în zone cu altitudine joasă şi are un gust puternic şi amărui. Deseori se spune că Arabica este o cafea de calitate înaltă, comparative cu Robustă, însă acest lucru nu este întotdeauna valabil. Totul depinde de procesul de cultivare al plantei şi de trtamentul pe care îl primesc boabele de cafea din momentul culegerii şi până când acestea ajung în espressorul tău. De aceea, este o idee bună să te bazezi pe gusturile tale atunci când alegi tipul de cafea potrivit şi mai puţin pe etichetele generale.
- Dată prăjirii. Este un mit faptul ca boabele de cafea nu expira, iar atunci când alegi sortimentul de cafea pe care ţi-l doreşti este o idee bună să optezi pentru cafea recent prăjită. Cea mai bună aroma a cafelei se va simţi în primele 7-14 zile de la data la care a fost prăjită. Optează întotdeauna pentru produse ce au fost prăjite cu maximum 3 săptămâni înainte de data achiziţionării. Astfel, te vei bucura de o aromă intensă şi proaspătă a cafelei. De obicei, după o lună de la prăjire, aroma boabelor începe să se estompeze, aşa că nu vei avea parte de un espresso foarte aromat.
- Blend sau Single Origin. Single Origin face referire la boabe de cafea cu provenienţa dintr-un singur loc bine delimitat, în timp ce Blend se referă la amestecul a mai multe tipuri de boabe de cafea, de origini diferite. Cea mai simplă regula este să alegi blenduri dacă vrei să bei cafeaua cu lapte sau să prepari reţete diverse, iar dacă doreşti să savurezi cafeaua ca atare, neagră, să optezi pentru Single Origin. Desigur, totul ţine de gusturile tale şi de aromele pe care le simţi şi le preferi atunci când vine vorba de cafea.
3. Cum se prepară cafeaua boabe
Cel mai bun mod de a prepara cafeaua boabe este să o râşneşti acasă, chiar înainte de preparare. Pentru a savura cel mai bun gust al cafelei, nu este o idee bună să macini boabele de cafea cu mult timp înainte de a o bea. Poţi opta pentru râşniţe de cafea sau pentru aparate de cafea ce macină boabele. Există o mulţime de modele de espressoare, atât manuale, cât şi automate ce oferă această funcţie, însă ţine de tine să decizi ce modalitate ţi se potriveşte cel mai bine. Păstrează cafeaua boabe într-un recipient închis etanş deoarece contactul cu aerul poate altera aroma acesteia.
După ce ai obţinut cafea măcinată din boabe, tot ce trebuie să faci este să o prepari în mod obişnuit, fie că îţi doreşti un espresso, un cappuccino sau o cafea turcească.
4. Cum prepari cele mai populare reţete de cafea
Dacă îţi doreşti să înveţi să prepari cafeaua în mai multe moduri, avem pentru tine câteva reţete de cafea pe care merită să le încerci:
Cafea Mocha
Cafeaua Mocha se prepară din cafeaua tip espresso împreună cu lapte spumat şi sirop de ciocolată. Începe prin a prepara un espresso, exact aşa cum îl bei tu de obicei, scurt său lung, la espressor, presa franceza sau aparat cu capsule. Mai apoi, va trebui să spumezi lapte cu minim 2% grăsime. Poţi amesteca siropul de ciocolată cu laptele înainte sau după ce începi să foloseşti aparatul de spumare, în funcţie de preferinţe. Ulterior, tot ce trebuie să faci este să adaugi laptele amestecat cu siropul peste espresso.
Cafea Irish
Pentru o cafea Irish vei avea nevoie de un espresso cald sau cafea la ibric, whiskey irlandez, zahăr şi frişcă. Va trebui să amesteci cafeaua cu o cantitate mică de whiskey, să adaugi zahărul şi să amesteci bine, iar la final să adaugi frişcă deasupra. Dacă nu ai la îndemână whiskey irlandez poţi folosi orice alt tip de whiskey sau bourbon. De asemenea, există şi variaţii ale acestei cafele în care whiskey-ul se înlocuieşte cu Amaretto sau Kahlua. În cazul în care vrei o băutură foarte dulce, foloseşte frişcă deja îndulcită.
Cafea Latte
Cafeaua Latte este perfectă pentru persoanele care îşi doresc o cafea nu foarte tare şi care nu vor să consume foarte multă cofeină. Vei avea nevoie de două shot-uri de espresso şi de 120 de grame de lapte integral. Prepara espresso-ul după preferinţe, iar mai apoi spumează laptele. Poţi folosi un ţel sau aparatul special pentru spumarea laptelui al espressorului. La final toarnă laptele spumat peste cafea şi amesteca. Poţi adăuga zahăr după gust. Dacă te întrebi care este diferenţa dintre un latte şi un cappuccino, trebuie să ştii că aceasta constă în cantităţile de lapte şi cafea. Un cappuccino are o parte lapte şi o parte cafea, în timp ce un latte are două părţi lapte şi o parte cafea.
5. Idei de reţete gustoase pentru a le servi alături de cafea
Cafeaua este o băutură pe care o poţi servi ca atare, dar şi alături de un mic dejun gustos sau de un deşert aromat. Iată ce preparate poţi pregăti pentru a le servi alături de cafea:
- Cheesecake. Tortul din crema de brânză merge de minune cu o cafea aromată. Poţi opta pentru cheesecake simplu, la rece sau pentru variaţii ale acestei prăjituri, cu fructe, ciocolată sau biscuiţi.
- Biscuiţi. Biscuiţii dulci merg perfect o cafea. Încearcă reţete cu biscuiţi din ovăz, biscuiţi cu scorţişoară sau biscuiţi cu unt.
- Chec. Fie că este vorba de chec marmorat, chec cu vanilie sau cu fructe, această prăjitură se poate servi oricând alături de un espresso, un latte sau un cappuccino.
Tarta cu fructe. Dacă îţi place să combini aromele foarte dulci cu aroma puternică a cafelei, atunci tartele cu fructe sunt cea mai bună opţiune. Încearcă reţetele cu căpşuni, struguri sau mandarine.
Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi şi are avantajul de a fi super versatila. Poţi savura cafeaua într-o mulţime de reţete, de la cafea Irish şi până la cappuccino, dar şi alături de gustări diverse, de la mic dejun şi până la deserturi precum cheesecake, biscuiţii cu unt sau checul cu fructe. Alegerea cafelei reprezintă cel mai important pas pentru a obţine o băutură delicioasă. Optează pentru cafea boabe pe care să o macini acasă înainte de preparare şi ţine cont de momentul în care aceasta a fost prăjită, dar şi de originea ei.
Sursa foto: Pixabay.com