Lucruri pe care nu le știai despre ceai

Despre ceai: lucruri pe care nu le știai

Află împreună cu noi, câteva lucruri interesante despre ceai, una dintre cele mai populare băuturi din lume.

De unde provine cuvântul “ceai”

Cuvântul ceai, ca și ceaiul, își are originea în China. Și cu câteva mici excepții, în lume există doar două cuvinte pentru ceai, ambele avându-și originea în China.

Cuvântul “te” a dus la nașterea lui “tea” (eng), “thé”(fr), “té” (es), etc. și cuvântul mandarin cha din care au evoluat, printre altele, “chay”(ru), chai (bg.), tsai (gr) și românescul ceai.

Interesant este faptul ca utilizarea unuia sau altuia dintre cele două tipuri de derivate reflectă și felul în care ceaiul a pătruns în țara respectivă. Mai precis, țările în care ceaiul a fost importat pe cale maritimă au adoptat derivate ale chinezescului “te”. In același timp, acolo unde importul s-a făcut pe uscat, au apărut derivate ale cuvântului mandarin “cha”.

originea cuvantului ceai

Ceaiul Earl Grey

Probabil cel mai faimos ceai din lume, ceaiul Earl Grey (Contele Grey) este un amestec de ceai negru aromatizat cu ulei de bergamotă. La origine amestecul conținea doar ceaiuri negre de proveniență chinezească. Cu timpul, producătorii de ceai au început să folosească ceaiul de Ceylon. Spre deosebire de ceaiul negru chinezesc, amestecurile de ceai de Ceylon produc o băutură mai tare care poate fi amestecată cu lapte sau frișcă.

Inițial, adaosul de bergamotă a avut ca scop mascarea faptului că ceaiul era de proastă calitate. În 1837 o companie a fost dată în judecată pentru că adăuga uleiul de bergamotă în ceai și îl vindea mai scump pretinzând că era de calitate superioară.

Deși poartă numele celui de-al 2-lea conte Grey – Charles Grey, prim ministru al Angliei in 1830 – nu exista dovezi clare care să lege acest ceai de Charles Grey. Familia Grey susține că ceaiul i-ar fi fost oferit contelui Grey de un diplomat mandarin. Soția contelui Grey l-ar fi servit musafirilor și se spune că amestecul ar fi devenit atât de popular încât i s-a cerut permisiunea să fie comercializat. Twinings a profitat imediat de ocazie și a început sa vand acest blend sub numele de Earl Grey. Denumirea Earl Grey nu este marcă înregistrată însă Twinings a înregistrat “Lady Grey”. “Lady Grey” este un amestec de ceai negru, ulei de bergamotă și ulei de portocale amare.

Ceai la plic

Invenția ceaiului la plic îi este atribuita americanului Thomas Sullivan, importator de ceai și cafea în America. Ceaiul era ambalat in saculeti de mătase și acest mod de ambalare a ceaiului a devenit popular foarte rapid. Cu șapte ani înainte, Roberta C. Lawson si Mary Molaren ar fi cerut patentarea unui “suport de frunze de ceai ” din tifon, spunând că săculețul trebuia să țină frunzele de ceai apropiate una de cealaltă dar nu atât de strâns încât să împiedice circulatia apei și, prin urmare, infuzarea completă a frunzelor. Cert este că, indiferent cine l-a inventat, plicul de ceai a rămas aproape neschimbat de peste 100 de ani.

ceai plic

Ceaiul de la ora 5

Apariția acestei tradiții are o strânsă legătură cu obiceiurile alimentare ale societății englezești. La începutul secolului XIX mesele din timpul zilei nu erau foarte consistente. Pentru că elita se trezea foarte târziu, micul dejun era luat chiar si la pranz iar cina se servea începând cu ora 9 sau chiar mai târziu. Ca urmare Anna, ducesa de Bedford a constatat că era de-a dreptul înfometată la sfârșitul după-amiezii. Pentru a-si potoli foamea, a început să ceară să i se servească ceai cu fursecuri sau pâine și unt. Obiceiul a devenit foarte popular în rândul aristocrației dar s-a răspândit destul de repede și în celelalte pături ale societății. In timp, ceaiul de la ora 5 a devenit un prilej de socializare pentru femeile epocii.

ceaiul de la ora 5

Pe scurt despre ceaiul Darjeeling

Deși ceaiul este recoltat din aceeași plantă (Camelia Sinensis) ca toate celelalte ceaiuri, varietatea Darjeeling este cultivată, după cum o arată și denumirea, doar în regiunea Darjeeling sau Kalimpong din Bengalul de Vest, India. Ceaiul Darjeeling este o marcă înregistrată la nivel mondial. Controalele sunt extrem de riguroase iar exportatorilor le este interzisă amestecarea ceaiului Darjeeling cu alt tip de ceai pentru crearea de blenduri. Acest lucru permite emiterea unui certificat de origine. India consideră această varietate drept “șampania ceaiurilor” iar Darjeeling este primul produs indian care a primit certificarea de “indicație geografică”.

În afară de ceaiul Darjeeling, India produce și ceaiul Assam și este al doilea cel mai mare producător și exportator de ceai la nivel mondial, dupa China.

Ceai sau infuzie?

Majoritatea dintre noi folosește expresia “ceai de …” cu referire la plante medicinale, flori sau fructe deshidratate. Însă atunci când vorbim despre băutura obținută prin turnarea de apă fierbinte peste plante sau fructe, singurul cuvânt care se aplică este “infuzie”. In concluzie, corect este să folosim cuvântul ceai doar atunci când infuzăm frunze de ceai.

infuzie de plante

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sa ne imprietenim
Aboneaza-te la newsletter


Ghidul tau autentic de shopping.

ANPC - Solutionarea alternativa a litigiilor

ANPC - Solutionarea online a litigiilor

© Dair Comexim 2000 SRL
Apreciem o cafea buna!