In secolul XIX cafeaua a devenit o afacere uriașă în Europa și cafenelele înfloreau în toate marile orașe ale continentului. Prepararea cafelei dura însă destul de mult așa că o mașină care să scurteze durata de preparare a devenit o necesitate.
Invenția aparatului care a dus la apariția băuturii cunoscută azi ca espresso îi este atribuită lui Angelo Moriondo. Design-ul lui a fost patentat în 1884 iar aparatul lui de cafea era primul care folosea concomitent apa și aburul pentru prepararea cafelei. Pe de altă parte nu există nicio dovadă a existenței fizice a aparatului de cafea creat de el, iar Moriondo a fost dat uitării.
In dorința de a face “o cafea direct în ceașcă”, manufacturierul milanez Luigi Bezzera a îmbunătățit design-ul lui Moriondo și a construit câteva prototipuri de aparate de cafea. Si astfel, pentru prima oară în istorie, a fost posibilă prepararea unei cești de cafea în câteva secunde. Bezzera a lucrat împreună cu Desiderio Pavoni iar în 1906 lumea a făcut cunoștință cu prima cafea espresso. Desiderio Pavoni a continuat să îmbunătățească “espressor-ul” dar cel care a reușit să-l facă cunoscut în afara Italiei a fost Pier Teresio Arduino.
Evoluția espressorului cunoaște un punct de cotitură odată cu apariția lui Achille Gaggia. Gaggia este cel care inventează aparatul operat prin acționarea unui manete și care reușește să crească presiunea de operare de la 1,5 – 2 bari la 8-10 bari. Totodată aparatele lui au dus la standardizarea cantității de espresso și la apariția noțiunii de “crema” marcând nașterea espresso-ului contemporan.
Espressoarele sunt aparate ale căror componente determină aroma, tăria și consistența băuturii finale. De aceea în alegerea unui espressor trebuie ținut cont de câteva reguli importante.
- Boilerul
Este inima unui espressor și conține apa fierbinte și abur. Cu cât are capacitatea mai mare, cu atât aparatul va performa mai bine. Espressoarele pot avea:
- Un singur boiler, asta însemnând ca o singură componentă este responsabilă pentru încălzirea apei necesară pentru espresso dar și pentru a genera aburul necesar pentru obținerea spumei de lapte. Acest tip de espressor este alegerea perfectă pentru cei ce doresc să obțină cafeaua perfectă acasă.
- Două boilere. Avantajul este că poți prepara două cafele în același timp. De cele mai multe ori acest tip de aparate permite setarea temperaturii pentru fiecare boiler. Cu astfel de espressoare se poate prepara o cantitate mare de cafele zilnic și asta le face extrem de potrivite pentru baruri, cafenele, restaurante sau hoteluri.
2. Controlul temperaturii
Temperatura apei este unul dintre factorii esențiali ce influențează extracția cafelei. Un aparat ce permite ajustarea temperaturii este ideal dar mai important este ca, odată ce temperatura a fost setată, aceasta să fie menținută constantă.
3. Conectarea la sursa de apă
Este o funcționalitate ce mărește semnificativ confortul. După conectarea espressorului la apă și la sistemul de scurgere, nu trebuie să vă mai faceți griji că aparatul se va opri în timpul funcționării din cauza lipsei de apă.
4. Doze programabile
Datorită acestei funcții, espressorul dozează o cantitate precisă de apă și oprește extracția la momentul dorit.
Un “shot” de espresso este o poveste despre precizie, consistență și găsirea echilibrului perfect între gradul de măcinare al boabelor de cafea, temperatură și presiune. Espresso ia naștere la nivel molecular și de aceea tehnologia este atât de importantă în prepararea lui.
Secretul unui espresso perfect?
Cei 4 M:
Macchina – espressor – ul
Macinazione – gradul de măcinare al cafelei
Miscela – amestecul de cafea și tipul de prăjire
Mano – mâna pricepută a unui barista
Atunci când cei 4 M se întâlnesc rezultatul este o cafea îndrăzneață și elegantă cu o spumă dulce și ușoară, o băutură complexă cu o istorie complexă: espresso-ul perfect!