Ca de obicei în articolele noastre despre cafea, încercăm să vă povestim lucruri interesante și mai putin cunoscute despre miraculoasa băutură ce continuă să fascineze și să câștige adepți peste tot în jurul lumii. Astăzi, vorbim despre 8 oameni celebri indragostiti de cafea.
Johann Sebastian Bach si Cantata cafelei
Bach a iubit cafeaua atât de mult încât a compus și o operă comică in miniatura despre ea, cunoscută sub numele de Cantata cafelei. Opera este despre un tată și fiica lui, iubitoare de cafea. Tatăl îi cere fiicei să renunțe să bea cafea iar aceasta îl refuză. Fiica se preface că acceptă condițiile impuse de tatăl său abia cand tatăl o amenință că nu-i va găsi un soț dacă își păstrează obiceiul de a bea 3 cafele zilnic. In final, tatăl acceptă pasiunea fiicei sale iar opera se încheie cu concluzia: “e absolut natural să bei cafea!”
Bach isi petrecea extrem de mult timp in cafenea, loc unde l-a si cunoscut pe autorul versurilor Cantatei.
Honore de Balzac și consumul excesiv de cafea
Se pare că scriitorul francez era de-a dreptul dependent de cafea. Deși nu există o dovadă clară în acest sens, se spune că era capabil să bea 50 de cesti de cafea pe zi. In plus nu consuma decât cafea extrem de concentrată. In apărarea lui, autorul Comediei Umane își petrecea 18 ore pe zi scriind și considera cafeaua ca parte integrantă din procesul creativ.
Johann Wolfgang von Goethe si cafeaua decofeinizata
Una dintre cele mai mari personalități literare ale Germaniei, Goethe a fost și el un avid consumator de cafea. In același timp celebrul scriitor se lupta cu insomnia. La vremea respectivă nu exista opțiunea de a înlocui cafeaua cu sora ei modernă, cafeaua decofeinizata. Din fericire Friedlieb Ferdinand Runge, chimist și prieten cu Goethe, a devenit prima persoană care a izolat cofeina din cafeaua boabe în 1820 după ce scriitorul i-a oferit un pachet de cafea boabe și l-a sfătuit să studieze compoziția lor chimică. Astfel Goethe a reușit să consume băutura fără a-și sacrifica somnul de frumusețe.
Søren Kierkegaard si cafeluta cu zahar
Si el printre cei indragostiti de cafea, Kierkegaard a fost cel care “perfecționat” metoda de a tăia amăreala cafelei. Istoricul Joakim Gaarf a consemnat încântarea cu care scriitorul făcea din ceașcă un suport pentru o dună de zahăr. Turna apoi peste ea cafea fierbinte și tare, lăsând zahărul să se dizolve. Pasul următor? Se pare că Kirkegaard bea băutura astfel obținută, ca pe un shot, dintr-o singură înghițitură.
Filozoful danez era posesorul a 50 de cesti de cafea. Ii cerea asistentului său să selecteze una dintre ele și să-i prezinte argumentul filosofic ce stătea în spatele alegerii respectivei cești.
Voltaire și cafeaua mortală
Francois-Marie Arouet, cunoscut sub numele de Voltaire consuma și abuza de cafea. Voltaire își consuma cafeaua în amestec cu ciocolata, ceea ce la vremea respectivă era considerat un lux. Se spune că ar fi băut mai mult de 50 de cești de cafea pe zi. Doctorului sau care, fiind îngrijorat de dependența de cafea a scriitorului, i-ar fi spus: “abuzul de cafea o sa va omoare”, Voltaire i-a răspuns: “dacă este așa, au trecut peste 80 de ani de cand încerc să mă otrăvesc”.
Ludwig van Beethoven
Puțini știu că acest compozitor împătimit al cafelei, avea cerințe foarte exacte apropos de prepararea ei. Beethoven își începea ziua numărând boabe de cafea: nici mai mult, nici mai puțin de 60 de boabe de cafea erau numărate și măcinate de Beethoven pentru ceașca sa de cafea de fiecare dimineață.
Benjamin Franklin prin cafenelele londoneze
In perioada cât a trăit în Londra, Franklin și-a făcut veacul prin cafenele. Aici avea întâlniri politice, juca șah sau se întâlnea cu prieteni. Atât de mult timp își petrecea în cafenele încât a rugat-o pe sora lui să-i direcționeze corespondența către una dintre cafenelele sale preferate. Om de afaceri abil, Franklin vindea propria marcă cafea boabe si nu calatorea nicaieri fara propria cafea.
Marcel Proust
Majoritatea personalitatilor din lista noastra pare sa fi favorizat consumul excesiv de cafea. La polul opus, scriitorul francez Marcel Proust și-a găsit inspirația dintr-un regim de deprivare. Totusi din acest regim restrictiv al lui Proust nu lipsea cafeaua. Se pare ca scriitorul își începea ziua cu două căni mari de cafea neagră, lapte cald și două croissante și doar rareori mai consuma și altceva în timpul zilei.
Cafeina este o substanță a cărei abilitate de a mări capacitatea de a rezolva probleme și puterea de concentrare este recunoscută dar legătura dintre creativitate și cafea nu a fost dovedită științific. Se pare însă că pentru foarte mulți dintre cei înzestrați cu talent, cafeaua a acționat ca un combustibil ba chiar, în unele cazuri, ca o muză.
Lista oamenilor faimosi indragostiti de cafea este mult mai lunga si include de la politicieni faimosi, cum ar fi Teddy Roosevelt, pana la scriitori contemporani ca Margaret Atwood. Iar asta nu face decat sa dovedeasca inca odata cat este de greu, daca nu imposibili, sa rezisti tentatiei unei cafele calde!