Daca esti bautor de cafea, de cele mai multe ori cafeaua de dimineata este prea putin. Cei mai multi dintre noi ne mai rasfatam cu un espresso dupa masa de pranz, un capuccino intr-o pauza sau avem o cana cu cafea pe birou in timpul zilei. Suntem sedusi si nu putem rezista gustului si aromei acestei bauturi. Si cum am putea sa rezistam cand cafeaua este reinventata constant?
Voua, celor care iubiti cafeaua, va propunem doua retete cu cafea usor de preparat dar extrem de gustoase si care va vor transforma in propriul barista.
1. Affogato – cafea desert
Prin anii 90 a aparut, in Italia bineinteles, o cafea desert care a cucerit rapid lumea: cafeaua affogato! Affogato este o impreunare fericita a gustului amar al espresso-ului cu dulceata exotica a inghetatei de vanilie. Affogato este o calatorie a simturilor, o bautura complexa, cremoasa si catifelata, atât de savuroasa incat veti deveni dependenti de la prima ceasca!
Poate parea complicat dar o ceasca de cafea Affogato este foarte usor de preparat si este ideala ca desert. Poate fi servita dupa cina, in diminetile de week end, in dupa amiezele calde de vara sau oricand aveți pofta de o cafea iesita din comun. Este o cafea de fiecare zi si in acelasi timp este un desert sofisticat, pentru mese pretentioase.
Prepararea acestei retete cu cafea nu va va lua mult timp, nu necesita ingrediente greu de gasit si nici aparatura speciala, desi un espressor (cu capsule sau de pus pe aragaz) va poate face viata mai usoara. Unde mai pui ca nici nu este o reteta costisitoare!
Ca sa preparati un affogato clasic aveți nevoie doar de cesti din sticla sau pahare mici, espresso, ciocolata rasa si inghetata de vanilie.
Inainte de a incepe sa pregatiti ingredientele, puneti cestile sau paharele in congelator pentru 15 minute. Este conditia reusitei acestei retete, prin urmare un pas extrem de important!
Ingrediente pentru o portie de cafea affogato:
O lingura de inghetata de vanilie
60 ml de espresso sau cafea concentrata („tare”)
Ciocolata rasa pentru decor
In timp ce cestile se racesc in congelator, preparati cafeaua sau espresso-ul. In cazul in care nu aveți un espressor, pentru un plus de savoare, va recomandam sa folositi cafea boabe pe care sa o macinati chiar inainte de a pregati cafeaua. In functie de preferinte puteți opta si pentru cafea decofeinizata.
Radeti ciocolata intr-un castron (poate fi orice fel de ciocolata va place sau orice fel de ciocolata aveți in casa, chiar si ciocolata picanta) si sunteti gata de asamblare!
Puneti o lingura generoasa de inghetata de vanilie in ceasca proaspat scoasa din congelator. Turnati incet, peste inghetata, espresso-ul sau cafeaua calde. Presarati ciocolata rasa deasupra si ecco tutto! Affogato e gata!
Pont:
- Daca simtiti nevoia sa variati, inlocuiti inghetata de vanilie cu inghetata de ciocolata sau de cafea.
- In lunile reci, inlocuiti ciocolata cu scortisoara sau cu o ciocolata cu scortisoara pentru un gust „de sarbatori”.
- Adaugati 30 ml de lichior peste inghetata, inainte de a turna cafeaua. Printre alegerile populare sunt amaretto sau lichiorul de cafea.
2. Cafea frappe cu inghetata – o cafea racoritoare pentru zile calduroase
Cafeaua Frappe este o bautura pe cat de simplu de pregatit, pe atât de gustoasa! La origine Frappe-ul este o cafea cu gheata, preparata din cafea instant, apa si zahar. Pe de alta parte poate fi „imbunatatita” cu tot felul de adaosuri: inghetata, sosuri de ciocolata sau de caramel, frisca, scortisoara…
Iata ce iti trebuie pentru a te racori cu un Frappe intr-o zi calduroasa de vara:
2 ligurite de cafea instant (puteți sa folositi si cafea instant fara cofeina)
1-2 lingurite de zahar granulat
2 linguri de apa rece
1 lingura generoasa de inghetata de vanilie. Puteți inlocui inghetata de vanilie cu cea de ciocolata sau caramel.
Optional, frisca dupa gust
Puneti cafeaua instant, zaharul si apa in vasul unui mixer vertical si amestecati pana cand obtineti o spuma. Puneti cateva cuburi de gheata intr-un pahar inalt si adaugati incet spuma de cafea. Adaugati apa sau lapte, lasand suficient loc pentru inghetata. Daca doriti, acum este momentul sa adaugati si frisca.
Deasupra puteți pune ciocolata rasa sau scortisoara, sau puneti sosul de ciocolata sau de caramel preferat.
Speram ca veti incerca si voi aceaste retete cu cafea simple dar cu gust sofisticat. Veti reusi cu siguranta sa va impresionati familia si invitatii!