lucruri mai putin cunoscute despre cafea

10 lucruri mai putin cunoscute despre cafea

Dincolo de povestea descoperirii cafelei (am auzit cu toții despre capra care a descoperit-o!), de tipurile de prăjire sau de “soiul” cafelei (arabica, robusta) sunt și lucruri mai putin cunoscute despre cafea. Unele sunt surprinzătoare, altele de-a dreptul hilare. Toate însă fac parte din povestea acestor boabe atât de populare.

lucruri mai putin cunoscute despre cafea

1. O cafea la filtru conține mai multă cafeină decât un espresso

Din cauză că espresso este atât de concentrat, este ușor să crezi că are un conținut mai mare de cafeină. Dar nu este deloc așa! Oamenii tind să asocieze gustul amar al cafelei cu un conținut mai ridicat de cafeină. Pentru că prepararea unui espresso de calitate necesită o cafea cu un grad de prăjire dark (foarte prăjita), gustul băuturii finale este mult mai amar decât cel al unei cafele preparată din cafea boabe cu un grad de prăjire mediu sau light. Însă cu cât boabele de cafea sunt mai prăjite cu atât cantitatea de cafeină este mai mică.

 

cafea la filtru

2. Cafeina extrasă din boabele de cafea este vândută producătorilor de sucuri

V-ați întrebat ce se întâmplă cu cafeina odată ce este extrasă din cafeaua boabe în vederea obținerii cafelei decofeinizate? Ei bine, substanța este vândută producătorilor de sucuri și companiilor farmaceutice.

3. De-a lungul timpului au existat mai multe încercări de a interzice cafeaua

In 1511 liderii de la Mecca au interzis cafeaua pe motiv că stimula gândirea radicală.

Tot în secolul XVI diferiți prelați ai Bisericii Catolice au încercat să scoată cafeaua în afara legii și să o interzică pe motiv că era de origine satanică. Papa Clement al VII-lea a gustat cafeaua și a exclamat: “Aceasta băutură a Diavolului este atât de delicioasă încât ar fi păcat ca necredincioșii să fie singurii care o folosesc!” Se spune ca Papa Clement ar fi binecuvântat cafeaua pentru că nu părea la fel de nocivă ca băuturile alcoolice.

In timpul domniei sultanului Murad al IV-lea, consumul de cafea era interzis în Imperiul Otoman sub pedeapsa cu moartea.

In 1674 locuitorii Londrei citeau pentru prima oară Petiția Femeilor Împotriva Cafelei. Petiția cerea interzicerea vânzării și consumului de cafea în Londra. Principala nemulțumire a inițiatoarelor era că, în loc să aibă grijă de familiile lor, bărbații își petreceau majoritatea timpului în cafenele.

4. Napoli – locul unde consumul de cafea este sinonim cu o faptă bună

In orașul Napoli din Italia poți plăti două cafele și consuma doar una. Proprietarul cafenelei va servi apoi ceașca de cafea plătită de tine unei persoane care nu și-o permite.

Restaurant in Napoli

5. Cafea turceasca cu sare – centrul unei tradiții turcești

In Turcia, înainte de logodna între doi tineri avea loc o întâlnire între familia ginerelui și familia viitoarei mirese. Întâlnirea avea rolul de a cântări, de ambele părți, potrivirea sau ne-potrivirea celor doi miri. In centrul acestei tradiții găsim cafeaua cu sare. Viitoarea mireasă trebuia să prepare o cafea turcească, din boabe de cafea proaspăt măcinate! Cafeaua trebuia preparată încet, turnată în cești pre-încălzite și prezentată musafirilor de către viitoarea mireasă cu ajutorul unei tăvi speciale. Absența acestei tăvi era considerată lipsă de respect. Băutura trebuia servită fără greșeală căci a vărsa o picătură de cafea în cadrul acestei ceremonii însemna ruperea relațiilor amicale între cele două familii. In plus, cafeaua trebuia oferită cu zâmbetul pe buze!

Pe de altă parte, consumând cafeaua cu sare, viitorul mire își demonstra nivelul de toleranță și nu avea voie să lase de înțeles că băutura nu era pe placul lui. Orice ezitare era interpretată ca fiind un semn că bărbatul nu era pregătit pentru căsătorie.

Ceremonia este practicată și astăzi deși nu mai are rolul de a determina potrivirea dintre cei doi viitori soți.

Este bine de știut că, ceremonie sau nu, un vârf de sare poate afecta pozitiv gustul cafelei căci sarea neutralizează parte din “amăreala” cafelei.

cafea turceasca

6. Lapte, frișcă și cafea

Dacă vreți să reduceți efectul pe care cafeina îl are asupra organismului vă recomandăm să beți cafea cu lapte. Iar dacă vreți să păstrați cafeaua caldă pentru mai mult timp adăugați o linguriță (sau mai multe) de frișcă în ceașca cu cafea.

7. Efectele plantațiilor de cafea

Prima autorizație de a comercializa cafea, a fost emisă în 1670 în Anglia. De atunci, cafeaua a devenit a doua cea mai comercializată marfă din lume, după petrol. Astfel, plantațiile de cafea sunt sursă de venit pentru 25 milioane de oameni din zone sărace ale lumii.

plantatie de cafea

8. Omul responsabil pentru invenția cafelei instant

Dacă sunteți consumatori de cafea instant trebuie să-i mulțumiți lui George Washington! El este cel care a inventat mașina cu ajutorul căreia se obține cafeaua solubila.

9. Cea mai scumpă cafea

Pană recent s-a crezut că cea mai scumpă cafea este cafeaua colectată din excremente de zibetă. Kopi Luwak fermentează în intestinele zibetei unde compoziția chimică a boabelor de cafea este modificată. Si se pare: îmbunătățită! Un pachet de 500 g de cafea boabe Kopi Luwak poate ajunge la un preț de 550 euro.

Un nou trend în materie de cafea “exotică” amenință însă cafeaua Kopi Luwak: cafeaua pregătită din boabe de cafea mestecate și scuipate de maimuțe! Mmmm….

cea mai scumpa cafea

10. Cafea în spațiu

Un grup de ingineri a inventat un sistem de preparare a cafelei care funcționează fără ajutorul gravitației sau mai bine spus, într-un mediu cu micro gravitație. Aparatul de cafea se numește ISSpresso și funcționează cu capsule de cafea. Sistemul a fost perfectat și cu ajutorul celor de la Lavazza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sa ne imprietenim
Aboneaza-te la newsletter


Ghidul tau autentic de shopping.

ANPC - Solutionarea alternativa a litigiilor

ANPC - Solutionarea online a litigiilor

© Dair Comexim 2000 SRL
Apreciem o cafea buna!